Contract manager

Geplaatst op 09-09-2014

Waarschijnlijk heeft uw bedrijf er vaak genoeg mee te maken; onderhandelingen over contracten en het afsluiten van nieuwe contracten. Er wordt veel tijd besteed aan het maken van afspraken, waar allebei de partijen het mee eens zijn. Maar hoe vaak denkt u ná het afsluiten van een contract nog aan de inhoud ervan? Let u wel op of de afspraken erin goed nagekomen worden, of wanneer het contract verloopt? Bij de meeste bedrijven is dit niet het geval, en dat kan ze veel geld kosten. Daarvoor is een contract manager de ideale oplossing. Deze manager helpt u bij het bijhouden, updaten en opzeggen van al uw contracten. Verlies nooit meer iets uit het oog met een contract manager!

Wat doet een contract manager?

Een contract manager heeft veel verschillende taken. Hoewel het misschien simpel lijkt, alleen maar de contracten bijhouden, komt er bij contractmanagement nog veel meer kijken. U kunt een contract manager voor de volgende zaken gebruiken:

  • Tussenpersoon tussen uzelf en uw opdrachtgevers/klanten
  • Contact met uw klant of leverancier over de kwaliteit van de dienstverlening
  • Verantwoording over het budget voor contracten
  • Zorgen dat afspraken binnen het contract nagekomen worden
  • Tijdig herkennen van voordelige kansen, zoals contractverlengingen
  • In de gaten houden wanneer contracten verlopen en of ze automatisch verlengd worden
  • Planning van de afspraken en overleggen met klanten en leveranciers
  • Analyses maken van de contracten, waar kunnen dingen verbeterd worden?

Zoals u wel kunt zien, draagt u aan een contract manager een heleboel verantwoordelijkheden af. U bespaart heel veel tijd en moeite door uw contract manager alles met betrekking tot de contracten te laten regelen. Hierdoor hoeft u niet meer afspraken met uw klanten of leveranciers in te plannen, zelf geen deadlines bij te houden en heeft u geen zorgen meer over het budget.

Sterke punten van een contract manager

Als u op zoek gaat naar een contractmanager, moet deze natuurlijk bepaalde eigenschappen en vaardigheden bezitten. Zo moet een contract manager allereerst erg sociaal en communicatief vaardig zijn. Hij of zij moet namelijk vaak overleggen met u en met uw klanten/leveranciers. Er mogen geen onduidelijkheden bij één van beide partijen ontstaan over de contracten. Bovendien helpen deze vaardigheden bij het overleggen over de contracten. Een goede contract manager weet welke compromissen hij moet sluiten.

Daarnaast moet een contract manager erg analytisch zijn. Hij moet snel kunnen inzien waar de problemen in een contract kunnen zitten en hoe deze verbeterd kunnen worden. Een goede contract manager probeert overal voor u een voordeeltje te halen, al is het maar door een kleine aanpassing in het contract te regelen.

Een contract manager moet bovendien proactief zijn. Dit houdt in dat hij zelf aan de slag gaat en niet afwacht. Hij weet van aanpakken en zal niet stilzitten om uw contracten te verbeteren. Maar weinig is hem teveel om de relatie met een klant of leverancier te verbeteren. Tevreden partners zorgen namelijk dat u beter kunt onderhandelen en meer voordeel van een contract kunt hebben.

Als laatst weet een contract manager hoe hij met geld om moet gaan. Hij ziet snel in wanneer een contract u eigenlijk te veel geld kost. Bij het sluiten van nieuwe contracten let hij goed op zijn budget en in hoeverre hij financiële voordelen kan halen. Ook houd de contract manager goed deadlines van contracten in de gaten. Sommige contracten worden namelijk automatisch verlengd, wat voor erg veel onnodige kosten kan zorgen. Het is bekend dat bijna twee derde van alle Nederlandse organisaties onnodig geld betaalt door automatisch verlengde contracten. Met een contract manager voorkomt u dat u zinloze kosten maakt.

Hoe kan een contract manager u helpen?

Uit de taken van een contract manager blijkt al in hoe veel opzichten hij u van dienst kan zijn. Een contract manager schept orde in de contracten chaos die wellicht bij u heerst. Namelijk 80% van de organisaties in Nederland hebben hun contracten niet goed op orde en weten vaak niet eens meer wat er precies afgesproken is. De contract manager zorgt ervoor dat alles weer duidelijk en netjes is. Bovendien zorgt hij voor optimalisatie, omdat hij alle contracten uitgebreid analyseert. Betaal nooit meer teveel voor uw contracten.

Veel bedrijven beseffen niet eens hoe hard ze een contract manager nodig hadden, totdat ze er daadwerkelijk één inhuren. Pas dan merken ze hoe slecht ze eigenlijk hun contracten op orde hadden, en hoeveel onnodige kosten dat met zich meebracht. Een contract manager inhuren kost natuurlijk wat geld, maar u zult al snel zien dat hij de investering meer dan waard is. Waarschijnlijk bespaart u genoeg geld op uw contracten, omdat de contract manager de deadlines in de gaten houdt en u geen tijd meer aan de wanorde van uw contracten hoeft te besteden.

Wacht daarom niet langer en huur zelf een contract manager in!

 

Reacties


Copyright © 2018 - Positif BV Website door Webflo